20150419_100753

Projekt & Tidsplan

Med erfarenhet från andra byalag vet vi att processen från första mötet till att alla fastigheter är anslutna kan ta cirka två år. Men det är många om och men på vägen. Vi är relativt mot andra byalag ett väldigt stort område. Förstudiegruppens arbete syftar till att ge alla som är intresserade möjligheten att ansluta sig men i slutändan är det upp till varje individ och by att göra valet.

Förutsättningar
För att projektet ska bli ekonomiskt möjligt att genomföra måste det finnas ett tillräckligt stort intresse i varje by eller geografiskt område. Om bara en fastighet i ett större område vill ansluta sig kan det bli för dyrt att dra fiber dit då den totala kostnaden för den fastigheten blir för stor. Det bästa du kan göra om du är ensam i ditt område är att tala med dina grannar och uppmuntra dem att ansluta sig.

 • Minst 50% anslutna som helhet
 • Minst 50% anslutna per delområde
 • Bidrag från Länsstyrelsen (de står för 60% av kostnaden per fastighet)

Maj 2015:
Vi tar in intresseanmälningar fram till och med 31 maj

Juni-augusti 2015
11  juni klockan 19.00 håller vi ett informationsmöte för alla som anmält sig i Himmeta bygdegård. Där går vi igenom fler detaljer och tittar gemensamt på hur stort intresset är i de olika områden. Utifrån intresseanmälningarna ser vi vilka områden som är intresserade.

 • Gröna områden – här är intresset stort och området kommer att få fiber
 • Gula områden – här är det oklart om intresset är tillräckligt stort. Fler fastigheter behöver ansluta sig för att det ska bli ekonomiskt genomförbart att dra ut fiber
 • Röda områden – här är intresset så lågt att det inte blir någon fiber

Under sommaren tittar vi närmare på de gula områdena och ser om vi kan hjälpa de som bor i området att få några till fastigheter att ansluta sig så att det ska gå från gult till grönt. Här spelar du som bor i området en väldigt stor roll då det är du som känner dina grannar och har bäst chans att påverka. Behöver du hjälp? Hör av dig till oss.

Under sommaren gör vi en grovprojektering, alltså en  plan för av hur och var vi ska dra kabel. I augusti skickar vi med intresseanmälan och projektering som underlag in vår ansökan om bidrag till Länsstyrelsen.

September – oktober 2015 
Fram till september har vi chans att komplettera vår ansökan och i oktober fattar Länsstyrelsen beslut om vi får bidrag eller inte.

Oktober 2015 – mars 2016 
Vi genomför en detaljerad projektering och skriver avtal med alla markägare så att vi får rätt att gräva ner fiberkabeln över deras marker. Det gäller även andra myndigheter som till exempel Trafikverket.

Mars 2016
Här skriver vi avtal med dig som är fastighetsägare om att ansluta dig till fiber.

April 2016 – 2017
När projekteringen och alla avtal är klara börjar grävningen. Den är beroende av årstiden både för tjälens skull och för lantbrukets skull. Vi måste gräva när och där vi stör odlingen som minst. Vi kan som tidigast börja gräva under 2016 och sannolikt hinner vi inte klart under det året och måste gå in på 2017 också. Vi hoppas vara klara under 2017.

Arbetsgruppen
Projektet har Himmeta-Bro Bygderåd som huvudman och leds av en arbetsgrupp. Gruppen består av Lennart Sidebäck, Göran Östensson, Marianne Eek, Christine Johansson, Andreas Carlsson, Jimmy Blom och Gustav Svansbo. Du som är intresserad av att medverka på något sätt kan kontakta Lennart Sidebäck via mail lennart.sideback@hotmail.com / telefon 070-755 32 27 eller Göran Östensson via mail goran.ostensson@telia.com / telefon 0221-332 14

 

I samarbete med:

sv2-pos_s [2]

2 reaktioner på ”Projekt & Tidsplan

 1. Hej,

  Vid samtal med Telia idag kände de inte till att kabeln ska klippas i Himmeta.
  När i tid har ni fått uppgift om att det ska ske?

  MVH Anette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>