Månadsarkiv: april 2015

Möte 19 april

 

 

20150419_100753
Delar av arbetsgruppen. Från vänster Andreas Carlsson, Göran Östensson, Lennart Sidebäck, Marianne Eek och Christine Johansson

 

 

Vi har under veckan pratat med våra grannkommuner Arboga och Kungsör och byalag i närheten om hur stort vi ska avgränsa området. Dessutom har vi haft ett mycket givande möte med Köpings kommun och Köpings Kabel-TV. Vi diskuterade vidare om hur vi ska utforma ansökan och projekteringen och de informationsinsatser vi planerar att göra under våren. Vi kommer att gå ut med en broschyr till alla fastigheter i området i början av maj med information om fiber, projektet och med uppmaning om att lämna in ansökan.

På mötet var också en grupp från Kröcklinge med och informerade sig om upplägget och huruvida de var medräknade i våra planer. Det är de såklart. Roligt med engagemang i fiberfrågan!

Möte 12 april

Under vecka 15 har Lennart Sidebäck och Marianne Eek haft möte med Länsstyrelsen för att få reda på mer detaljer om ansökningar. Bidragsperioden sträcker sig fram till 2020 och de har delat upp perioden i flera ansökningsomgångar där bidraget delas ut beroende på hur många som söker. Därför är det viktigt för oss att vara med så tidigt som möjligt under perioden. Första ansökningsomgången sker i augusti 2015 och vi siktar på att kunna lämna in en ansökan då. Vi har också fått in en offert för projektering från företaget ITC Networks och projekteringen (där vi i detalj kollar på sträckning) kan gå snabbare än vi räknat med. Sammantaget ger det en bild av en lite enklare process än vi först trodde.

Vi kommer att ta emot intresseanmälningar fram till och med maj. Därefter ser vi vilka områden där det inte finns något intresse för fiber, var intresset är starkt och var det skulle kunna vara möjligt. Vårt uppdrag är att ge alla möjligheten att få fiber men i slutändan är det upp till varje individ och by att ansluta sig. Därför är det viktigt att du som gärna vill se fiber till din by talar med dina grannar.

Vi kollar också vidare på organisation (vem ska vara huvudman för projektet), avtal och informationsplan. Vi kommer gå ut med en broschyr inom de närmsta veckorna till samtliga områden.

Jordbruksverket: ”Kan vara dödsstöten för landsbygden”

SVTs Rapport sände måndag 13 april ett inslag om vikten av tillgång till nätet för landsbygden och de konsekvenser det får för livet på landet när den tillgången stryps.  Läs den mycket intressanta artikeln och se inslaget här: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kan-vara-dodsstoten-for-landsbygden

Christel Gustavsson, landsbygdsstrateg på jordbruksverket:

– Det är på landsbygden som bredband verkligen kan göra skillnad. Där kan man överbygga avstånd, utföra mer service som att handla via nätet, studera, få nätsjukvård. Man har verkligen betjänt av ett bra bredband, och ändå har bredband blivit ett landsbygdsproblem som vi nu måste lösa, säger Christel Gustafsson.

”Efter skogsbranden – boende i Stabäck besvikna på mobil tekniklösning”

Idag kan vi på P4 Västmanland lyssna om de boende i Stabäck i Fagersta kommun som efter skogsbranden blivit av med sin fasta telefoni och istället fått mobilt bredband. ”– Allt har blivit mycket sämre, tycker Kenneth Risberg i Stabäck.” Nu hoppas på att få fiber draget till byn istället.

Läs hela artikeln här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6137907