fiber-optics

Frågor & svar

Vad kommer det att kosta?
Vi tror att det landar på mellan 20000 och 25000 kronor.
Varför ska jag ansluta mig?
- En investering för framtiden och kommande generationer
- Ett sätt att få tillgång till Internet, Telefoni, TV, Larmtjänster och i framtiden även myndighetsjänster, hemtjänst och annat.
- Tjänster till lägre priser än idag – gör att investeringen återbetalar sig inom några år.
- Telia avvecklar telefonnätet, om investeringen inte görs idag kommer vi att tvingas förlita oss på mobila tjänster i framtiden.
- Kan höja fastighetsvärdet vid en framtida försäljning.
Vad händer om jag inte ansluter mig?
Du fortsätter använda de tjänster du har idag. Var dock medveten om att det fasta telefonnätet och ADSL kommer att försvinna med tiden, det är teknik som är på väg bort.
Kan ni garantera att jag får fiber?
Vi tar för närvarande in intresseanmälningar, som kommer att ligga till grund för hur det slutgiltiga nätet kommer att se ut.
Inga garantier kan därför lämnas i det här skedet – det bästa sättet är att påverka dina grannar.
Om fler i ditt område väljer att ansluta sig, så är det större sannolikhet att området får fiber.
Vad krävs för att vi ska få EU-bidrag.
Man tar hänsyn till olika saker, men det som väger tyngst som du kan påverka är antalet som väljer att ansluta sig.
Det ges poäng för olika saker, och antalet som väljer att ansluta väger tyngst. Minst 51% av fastigheterna i området måste ansluta sig, men
chansen att få bidraget ökar om man kommer över 75% respektive 85%
Hur stort är EU-bidraget?
Det finns en pott avsatt för bredbandsutbyggnad, och i västmanland kan vi få 60% betalt med EU-medel, resten i form av den egna insatsen.
När blir min anmälan bindande?
För närvarande är det inte bindande anmälan, vi kommer att kontakta de som anmält intresse i ett senare skede för avtalsskrivning.
Kan jag få ersättning om ni gräver över min mark?
Vår målsättning är att alla markägare ställer upp utan ersättning. Ersätting kommer att göra kostnaden för varje individ högre om det skulle behöva tillämpas.
Vad kommer jag att få tillgång till för tjänster via fiber?
Det beror lite på vilken nätoperatör det blir, men målsättningen är: Internet, Telefon och TV.
Kan jag göra något extra för att se till att jag verkligen får fiber?
Prata med grannar, och få med fler på fiber-tåget.
Höjer det värdet på min fastighet?
Eftersom priset på en fastighets avgörs av marknaden vid köptillfället går det inte att säga något exakt. Men många som köper hus idag letar efter fastigheter som är fiberanslutna, vilket gör att det ofta blir ett ökat intresse på dessa fastigheter vid försäljning. Fler spekulanter ökar priset. Läs mer här.
Varför kallas det fiber?
Kablarna består av optisk fiber (glasfiber) Istället för att skicka signaler via kopparbaserade ledningar med elektriska pulser skickas det i form av ljuspulser.
Jag har hört begreppet svartfiber, vet betyder det?
Svartfiber är en outnyttjad fiberkabel, dvs den har inte lysts upp med ljus (all information går som ljuspulser i en fiberkabel)
Mobilt bredband är väl också snabbt?
I teorin kan man nå höga hastigheter, men det finns ofta begränsningar, och mobila tjänster är väldigt känsliga för störningar. Masterna behöver sitta tätt, och det blir ofta ”segt” pga. att många använder det samtidigt. Med fiber finns det heller inga radioskuggor.
Kommer fiber att räcka i framtiden? 
Fiber är det mest framtidssäkra som finns idag. Det är också så att kablarna läggs i slangar som man kan lägga i nya kablar i om ny teknik dyker upp.
När måste jag bestämma mig?
Vi behöver din anmälan senast 31 maj för att kunna göra en så bra projektering som möjligt. Bindande anmälan kommer i ett senare skede.
Om jag av någon anledning inte hinner skicka in intresseanmälan innan 31 maj?
Det kommer att bedömas från fall till fall, beroende på hur långt i arbetet vi har kommit. Se till att anmäla intresse innan 31 maj så har du större chans att bli ansluten.
Kan jag anmäla mig senare i processen?
Det korta svaret är nej, tyvärr inte. Din anslutning skulle i så fall inte att finansieras med bidrag eftersom ansökan om bidrag redan lämnats in. Vi får bidrag för 60% av kostnaden per fastighet och det är en förutsättning för att vi ska lyckas. Om vi tar in sena anmälningar fördyrar det väldigt för hela projektet. Hör av dig om du har några mer frågor.
Kan jag ansluta efter att projektet är klart och avslutat?
Det kommer att finnas anslutningspunkter på olika platser som man då får gräva till. Det kommer att bli den verkliga kostnaden som gäller, vilket troligtvis blir ungefär dubbelt så dyrt, eller mer.
Varför kommer det att kosta samma för alla?
Man får se det här som en solidarisk investering, dvs att alla delar lika på kostnaderna och bidragen. Det skulle troligtvis också kosta en massa extra
att få fram individuella priser vid så här många anslutningar, det skulle troligtvis inte vara praktiskt genomförbart, eftersom det kan bli ändringar i kabeldragningar under projektets gång, som inte påverkar projektet i stort så mycket, men på individnivå kan göra en stor skillnad.
Hur mycket snabbare Internet kommer jag att få?
Det beror på vilken tjänst du väljer att teckna, och vilken/vilka operatörer som finns i nätet. Vid val av en snabbare tjänst kan hastigheten öka med 10-20ggr beroende på vad man har idag (Om du idag har t ex ADSL 8mbit blir det med 100mbits-tjänst ca 10-15ggr snabbare vid nedladdning av data och ca 100-150ggr snabbare vid sändning av data). Vissa leverantörer erbjuder 1000 mbit per sekund och mer.
Men jag har ingen användning av Internet, varför ska jag ansluta mig?
Dels för att framtidssäkra din fastighet, men det finns också både telefon och TV att få via fiber, oftast till ett lägre pris. Sk. välfärdstjänster kommer troligtvis inom några år bli stort, där t ex hemtjänsten kommer att spela en stor roll. Fiber är bra för alla. Läs mer här. 
Kan inte kommunen vara med och finansiera?
Som reglerna är så sker 60% med EU-bidrag, resterande är egen insats. Om kommunen skulle gå in och medfinansiera skulle vi inte ha rätt till EU-bidraget.
Jag har flera bostadsfastigheter på samma gård, vad gör jag då ?
Det bästa är att ansluta allihop med varsin fiberuppkoppling.
Jag äger inte fastigheten, utan hyr, hur gör jag då?
Påverka din hyresvärd! Det kommer att vara bra både för dig som hyr och ägaren. Det finns massor av bra argument i broschyren som skickats ut, och här på hemsidan.
Kan jag påverka kabeldragningen över min mark?
Ja, när det blir dags kommer det att diskuteras närmare.
Vad händer om åskan slår ner?
Till skillnad från el- och telekablar leder inte fiber elektricitet, så ett blixtnedslag i området påverkar inte fibern, eller utrustningen, om det inte kommer in via elnätet eller telefonledningen.
Kommer nätet att vara öppet så flera leverantörer leverera tjänster?
Det är ett krav för att få bidraget att nätet ska vara öppet för alla tjänsteleverantörer, om det i praktiken innebär att du kan välja fritt mellan leverantörer beror på vem som kommer att ha driftåtagande på nätet, vilket inte är klart ännu.
När vi väl är anslutna, kommer det att kosta att vara ansluten?
Någon typ av avgift brukar tas ut av kommunikationsleverantören, ibland är den inbakad i tjänsterna man köper, ibland som en separat avgift.
Exempel:
Fibra (fd. Mälarenergi stadsnät) 40kr per månad (inget ingår)
Köpings Kabel-TV: 140kr per månad (då ingår basutbud TV)
Kan jag förbereda med ett tomt rör till huset utan att ansluta mig, för framtida anslutning?
Inget är bestämt i den frågan. Skulle det vara många som vill ha den lösningen får vi se över vilka möjligheter som finns.
Tjänar ni några pengar på det här?
Nej, det här gör vi för bygdens och vår egen skull.
Behöver ni hjälp?
Ja, det kommer att behövas många frivilliga under projektets gång. Alla kan vara med, i en liten eller stor roll. Om du har något att bidra med, oavsett i vilken kapacitet, hör gärna av dig!
Jag har andra frågor, vad kan jag göra då?
Kontakta oss på fiber@himmeta.se så svarar vi efter bästa förmåga.

2 reaktioner på ”Frågor & svar

 1. Hej!
  Trodde det skulle vara grävt och klart hos mig vid det här laget enligt den info som jag har tagit del av tidigare, vilket hade passat mig bra.
  Skulle behöva veta när det är tänkt att det ska grävas hos mig eftersom det går över hagmark och mina hästar går ute dygnet runt från april…
  Ring mig, 0709942114
  Med vänlig hälsning
  Carina Eriksson

  1. Hej Carina,

   Vet att det svaret kommer väldigt sent! Ber om ursäkt för det, har helt enkelt missat att svara. enl. vad jag fått veta så har Christoffer på RGG kontaktat dig.
   Grävningen vid Valla Myran är påbörjad men jag vet tyvärr inte idag när de kan tänkas gräva hos dig. Det bästa är nog att kontakta Christoffer på RGG.

   Mvh Göran

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>