”Bredband är en demokratifråga”

bildI VLT 24 mars finns en läsvärd debattartikel som beskriver bredband som en demokratifråga och talar om framtidens vård.

Tiden då en modern och fungerande uppkoppling ansågs som en lyxpryl är förbi. Tillgång till Internet har blivit en demokratisk fråga och fiberbredband ses av många som en samhällskritisk infrastruktur.Varje år förlorar kommuner och landsting miljarder på grund av att de ligger efter i den digitala utvecklingen. Vi har en åldrande befolkning som behöver vård i större utsträckning än tidigare.Vi har också en kommande pensionärsgeneration som är van vid modern teknik.

Sammantaget så talar detta sitt tydliga språk: Kommuner och landsting måste bli bättre på följa med i den digitala utvecklingen och utnyttja de möjligheter som finns. Så kallad e-hälsa, digitala lösningar inom hälso- och sjukvården, är inget för framtiden, utan finns här och nu.

Läs hela debattartikeln här. Insändaren är signerad av Ulla Persson, kommunfullmäktiges ordförande i Västerås, Per Norrthon, VD för Stadsnät i Svealand och Mikael Ek, VD för Svenska stadsnätsföreningen.

Debattsidorna innehåller också en artikel av Marco Forzati vid företaget Acreo Swedish ITC. Han konstaterar att fiber inte handlar om nöje.

Bredband har främst ansetts som ”infotainments” – en blandning av underhållning och informationsspridning. […] Det är först nu som bredband diskuteras som samhällsnyttigt och kanske för att fakta tidigare saknats som understöder detta synsätt

Studierna har visat att tillgång på fiberbaserat bredband ger oväntat stora effekter:

  • Klimatpåverkan: 10 procent fler fiberanslutna, medför minskade biltransporter med 130 km per år och person.
  • Ökad sysselsättning: 10 procent fler fiberanslutna medför en ökad sysselsättning motsvarande över 1 miljard kronor i BNP.
  • Kostnadsreducering offentliga utgifter: Vid införande av digitala hemtjänster, som komplement till traditionell äldreomsorg, kan kostnader minskas med upp till över 50 miljarder kronor under en sexårsperiod. Det motsvarar kostnaden för att bygga ut fiber till alla invånare i hela Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>